Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη σε μία δημοσκόπηση



Η δημοσκόπηση είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία/ όργανα που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών, αλλά και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πεποίθηση ή τις επιλογές της κοινής γνώμης.

Η διεξαγωγή και τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης απαιτούν την ύπαρξη κάποιων στοιχείων και συγκεκριμένης μεθόδου, προκειμένου να λάβουμε τα πλέον ασφαλή συμπεράσματα, να αποφύγουμε τις παρερμηνείες και τις «εκπλήξεις» που κρύβει η κάλπη.

Τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να ελέγχουμε είναι τα εξής:

Το ερωτηματολόγιο. Ζητήστε προκαταβολικά να ενημερωθείτε για τις ερωτήσεις που θα τεθούν. Θα πρέπει εκείνες να σας αναφέρουν ή να έχουν ερωτήσεις που σας ενδιαφέρουν, π.χ. ποια είναι η γνώμη που έχουν οι πολίτες για τον αντίπαλό σας, ποιο θεωρούν το συγκριτικό του πλεονέκτημα/ μειονέκτημα, ποιο θεωρούν το δικό σας πλεονέκτημα/ μειονέκτημα. Ενημερωθείτε ή εκτιμήστε την κατά προσέγγιση διάρκεια της δημοσκόπησης.

Ο χρόνος διεξαγωγής της. Ο χρόνος που διεξάγεται μία δημοσκόπηση επηρεάζει κατά πολύ και το αποτέλεσμά της. Για παράδειγμα, οι συνεντευξιαζόμενοι μιας δημοσκόπησης που πραγματοποιείται καλοκαίρι σε ένα νομό που αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών δεν είναι «τυπικό» δείγμα, γιατί είναι πιθανό να μην αποτελούν μέρος του εκλογικού σώματος του συγκεκριμένου νομού. Επίσης, το αποτέλεσμα μίας δημοσκόπησης μπορεί να είναι διαφορετικό, αναλογικά με την ώρα που τελέστηκε αυτή στη διάρκεια της ημέρας (πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα).

Γεωγραφική διασπορά και μέγεθος του δείγματος. Μια δημοσκόπηση θα πρέπει να περιέχει αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλες τις συνοικίες της εκλογικής περιφέρειας, της οποίας μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, όσον αφορά ένα Δήμο, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αναλογία δείγματος για κάθε περιοχή ή γειτονιά, ειδικά στην περίπτωση που ο Δήμος περιέχει μειονότητες (πρόσφυγες, αθίγγανους κτλ).

Ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του δείγματος. Πρόκειται για τους σημαντικότερους παράγοντες, που καθορίζουν τα αποτελέσματα μίας δημοσκόπησης. Το φύλο, η ηλικία, το επάγγελμα, το μορφωτικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση κτλ είναι στοιχεία που διαμορφώνουν την απάντηση που δίδεται κάθε φορά. Θα πρέπει το ερωτηματολόγιο μας να περιλαμβάνει ερωτήσεις που να καλύπτουν όλο το εύρος των παραγόντων αυτών και να μας βοηθά να βγάζουμε συμπεράσματα για κάθε έναν ξεχωριστά.

Παρόλ’ αυτά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πάντοτε ενδέχεται ο κίνδυνος του στατιστικού λάθους, όπως επίσης ότι η δημοσκόπηση είναι μία τάση και όχι η εξομοίωση για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.